EKSEMPEL TIL INSPIRATION

BM Silo

I BM Silo vil vi skabe en bæredygtig bundlinje for både mennesker, miljøet, økonomien og vores samfund. Derfor har jeg underskrevet manifestet og arbejder med verdensmålene. Målene og manifestet repræsenterer egentlig dem, vi er, vores værdier, og det vi vil, vores vision. Ikke bare i BM Silo, men i Danmark.

Dorte Martinsen,
medejer og leder, BM Silo

BM Silo's verdensmål

I virksomheden BM Silo har de valgt at prioritere og fokusere på tre primære verdensmål: Sult, kvalitetsuddannelse samt ansvarlig produktion og forbrug. Ifølge medejer Dorte Martinsen har det været naturligt at tage FNs Verdensmål til sig.

"FNs Verdensmål repræsenterer egentlig dem, vi er, vores værdier, og det vi vil, vores vision. Ikke bare i BM Silo, men i Danmark. Vi vil skabe en bæredygtig bundlinje for både mennesker, miljøet, økonomien og vores samfund. Så for mig har det været nemt og naturligt at tage verdensmålene til mig," fortæller Dorte.

Virksomheden "BM Silo" bidrager til
og tager ansvar for bl.a. følgende mål:

Produkt Proces Personer

I BM Silo står pakker fragtklar til kunder i alt fra Frankrig til Indonesien. Alle produkter og processer er opfindsomt specialdesignet. I kantinen og på kontorerne pryder plancher, plakater og procesoversigter over FNs Verdensmål. På gangvæggene fortæller fotos, udklip og medieomtale om firmahistorien fra 1965 til idag. Stemningen blandt de 40 ansatte er venlig og rar med masser af øjenkontakt og "godmorn'er". Virksomheden BM Silo i Tvis syd for Holstebro er kort sagt en familieejet virksomhed med stolthed over historien, begejstring for produkt og proces, bevidsthed om personalets potentiale samt et stort engagement og marked i hele verden.

I virksomheden BM Silo tager de ansvar sammen. De tager ansvar for virksomhedens produktion af siloer. Og de tager ansvar for hinanden og for verden. Virksomhedens vægge fortæller i fotos og figurer om deres værdier og vision og om de tre verdensmål, de har valgt at fokusere på: Sult, kvalitetsuddannelse samt ansvarlig produktion og forbrug.

BM Silo er en familiedrevet virksomhed og ifølge medejer Dorte Martinsen har det været naturligt at tage FNs Verdensmål til sig.

"FNs Verdensmål repræsenterer egentlig dem, vi er, vores værdier, og det vi vil, vores vision. Ikke bare i BM Silo, men i Danmark. Vi vil skabe en bæredygtig bundlinje for både mennesker, miljøet, økonomien og vores samfund. Så for mig har det været nemt og naturligt at tage verdensmålene til mig," fortæller Dorte, som var administrerende direktør i BM Silo frem til 2020 og nu er stoppet for blandt andet at koncentrere sig om sit engagement i blandt andet SMV Danmark, Erhvervsfremmebestyrelsen og Arbejdsgiverforeningen KA.

Fællesskab og fælles ansvar
Det ligger i virksomhedens historie at tage ansvar for at løse udfordringer og finde sammen med ordentlighed om gode bæredygtige løsninger.

"Ledelse handler om at sige: Jeg har brug for dig, du har potentiale, vi skal tage ansvar, løse og skabe noget sammen. Et fælles ansvar om alt fra det visionære, menneskenære og jordnære. Vi skal have et fælles mål og gøre tingene sammen."

Få hjælp og give hjælp
I både virksomhed og samfundet er det ifølge Dorte Martinsen helt afgørende, at vi samarbejder og supplerer hinanden. "Man skal aldrig være for fin til at spørge om hjælp. Der er altid noget, man ikke har lært, ikke har prøvet før, eller som andre bare er bedre til. Hvis vi hjælpes ad i virksomheden og i samfundet, så opstår der samarbejde og partnerskaber, og så får vi ting til at ske i fællesskab," betoner Dorte.

Personlige og sociale
BM Silos har en tro på, at medarbejderdrevet innovation, en god bundlinje og et stort samfundsansvar kan gå hånd i hånd. "Hvor traditionelle industrivirksomheder måske mest fokuserer på kunder, leverandører og økonomi har det været afgørende for mig også at tage det personlige og sociale med i mit ledelsesgrundlag," siger Dorte.

"Det personlige handler om faglig passion, uddannelse og positivt bidrag. Det sociale handler om en varm og personlig kultur og et socialt ansvar og samfundsansvar."

Passion rykker
I virksomheden BM Silo mærker man en passion for både produkt, proces og personer. "Det er vigtigt at have passion i det, man gør. Man skal brænde for noget. Hvis man ikke brænder for noget, kommer der ikke til at ske noget. Din passion skal være din drivkraft," pointerer Dorte.

Krisens forandringskraft
Coronakrisen har som finanskrisen udfordret BM Silo, men Dorte byder udfordringen velkommen og opfordrer til, at vi bruger krisen til sammenhold, ansvar og nytænkning.

"Kriser repræsenterer muligheden for at gøre noget andet. Kriser er som en pauseknap, hvor vi tænker og står sammen om et svært vilkår, vi ikke kan komme uden om. Kriser tvinger os til at tænke forretningskoncept anderledes, justere produkter, uddanne medarbejdere og finde nye måder og markeder. Vi skal bruge krisen til at udvikle, ikke til at afvikle," slutter Dorte.

FAKTA om BM Silo

BM Silo er en familieejet virksomhed, grundlagt af landmand Bent Martinsen, som siden 1965 har udviklet og produceret modulsiloer til blandt andet landbrug, industri og biobrændsel.

Familien har sammen løbende udviklet produkterne, processerne og personalet. Grundlægger Bent Martinsen havde fokus på produktudvikling, sønnen Claus Martinsen optimerede produktionsprocesserne i perioden 1996-2009, mens svigerdatter Dorte Martinsen har været direktør det seneste årti med fokus på personaleudvikling.

På virksomheden i Tvis syd for Holstebro arbejder ca. 40 medarbejdere og modulsiloerne bliver designet, stykproduceret og afsendt direkte til kunder i hele verden. BM Silos nedpakning i ”Kit-form” gør siloerne ideelle til eksport og ca. 80% af omsætningen sendes ud af landet.

I produktionslokalerne i Tvis på den tidligere landbrugsejendom står det nyeste udstyr inden for CNC-maskiner og en produktion efter LEAN-princippet. Just-in-time produktion gør BM Silo fleksible mht. leveringstid og produktmix.

BM Silo tager et stort samfundsansvar med fokus på socialt ansvar (CSR), personaleuddannelse, FNs Verdensmål, partnerskaber og bæredygtighed samt har engageret sig i et udviklingsprojekt i Uganda.

BM Silos gode råd til samfundsansvar.

  • 1. Fællesskab: Ledelse handler om at at sige: Jeg har brug for dig, du har potentiale, vi skal tage ansvar, løse og skabe noget sammen.
  • 2. Passion: Du skal brænde for noget, din passion er din drivkraft.
  • 3. Fejl er læring: Medarbejderdrevet innovation skabes, når man inviterer til og tør prøve og lære af fejl.
  • 4. Fejre succes: Hverdagens små og store sejre skal fremhæves og fejres.
  • 5. Kultur: Værdier og visioner skaber kultur, hvis det dyrkes. Sig godmorgen, spis kage sammen, dyrk virksomheden i ord, foto og film.
SMV-manifestet "Virksomhed for det fælles bedste" og materialet på hjemmesiden er udarbejdet af Arbejdsgiverforeningen KA og KA Pleje i samarbejde med eksperter, samarbejdspartnere og en faglig følgegruppe. KA's mål er at motivere, inspirere og kvalificere alle SMV’eres samfundsansvar og bæredygtighed.

Vil du vide mere, så kontakt KA på 82 132 132 eller på kontakt@ka.dk